Solrosor för barn

Jag har jobbat med solrosor på olika sätt i olika klasser. Vilken utgångspunkt jag än har haft har jag ändå alltid sett till att göra grupparbete utav det. Först tittar vi på bilder av solrosor och går igenom lite fakta.

Sedan får eleverna måla tillsammans på stora papper först i grupper. De ska täcka pappret med gul, orange och lite brun färg. Sedan ett annat stort papper med grön färg i olika nyanser. Medan alla papper torkar får varje elev måla en papptallrik med olika nyanser av brun, gul, blå, grön och aningen svart färg. De använder svampar till alla uppgifter. Det som sedan sker är att varje elev får en bit av det stora gula och det stora gröna pappret. De får klippa ut gula långa blad till själva blomman. Jag brukar säga till eleverna att de ska göra ungefär lika långa gula blad som ett finger. En del av eleverna målar av sitt finger. Sedan klipper de ut dem och klistrar dem omlott under papptallriken.

Nästa steg är att klippa ut stora gröna blad till stjälken. Jag brukar säga att de kan utgå ifrån att det ska vara hjärtformat och stort. Jag klipper ibland ut långa stjälkar ibland lite kortare stjälkar av det gröna pappret som blir över. Ibland har vi odlat solrosor och mätt dem, därefter sätter vi upp solrosorna så högt i klassrummet. Sedan sätter vi självklart upp en solros som är lik hög som rekordet är på solrosor. Eleverna får innan det händer gissa hur långt upp 3,6 meter är. Resultatet blir strålande.

Ibland har vi istället valt att hänga solrosorna i grupper på gröna papper som fångar upp färgerna på ett fint sätt. Lektionerna blir bra, alla lyckas.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *