Att tapetsera ett skrivbord

Jag har alltid tyckt om pyssel av olika slag. Därför är det inte konstigt att jag önskade mig ett stort skrivbord till en födelsedag när jag var liten. Det skrivbordet har följt med mig i säkert 20 år. Det är ett skrivbord i furu med mycket yta och förvaring. När jag blev äldre insåg jag att furu inte riktigt var min grej. Jag bestämde mig för att tapetsera det.  Jag började med att plocka isär det och tvätta rent alla vrår. Jag tog av alla beslag från luckor och lådor. Ett bra tips är att göra det här när det är sommar så en arbetsplats kan ordnas i fint väder och där alla saker torkar ifred utan att det blir trångt. Dessutom torkar färg och lim snabbare i solen.Jag målade ett lager svart matt färg på ytor som jag ville skulle vara svarta, baksida av skrivbord, runt kanter på skrivborsskiva, i mönster som fanns i träet på luckorna. Bilden ovan visar att jag målade kanterna på lådorna, då jag tycker att helheten blir finare om även de sidor som syns när jag drar ut lådor blir målade. Nedan visas undersidan av bordsskivan. Jag valde att måla svart även där då jag inte vill att det ska reflekteras furuträ utan svart färg från ljusinsläppet- en detalj som jag tycker gör skillnad. Skugga av möbler som är omålade ger ibland annan skugga och ljusreflektion än målade. Det kan liksom synas att man ”fuskmålar” och hoppar över att måla partier.                               Luckorna fick en målad ram samt svart i trämönstret.   Tapet limmades på med en blandning lim gjord på 2/3 tapetklister. 1/3 trälim. Jag valde även att tapetsera inuti lådorna, för att det gör mig gladare när jag öppnar dem.                                    Tapeten måttas ut efter mönster i luckorna. När allt var klart började jag lacka bordsskivan med billigt lack. Det gulnade snabbt och gav ett inrökt intryck. Det slutade med att jag blev så missnöjd att jag skrapade av tapeten från bordsskivan och började om. Det tog tid, energi och ork. Idag ångrar jag mig inte. Jag köpte dyrare lack från en färggrossist. Idag, flera år senare är bordsskivan fortfarande vit och fin.  Jag är nöjd med mitt skrivbord. Jag satte aldrig tillbaka några hanttag eller beslag då jag tycker att det blev fint utan. Det är lätt att öppna lådorna ändå så den praktiska funktionen försvann inte. Men nu har jag haft det i några år och jag börjar bli sugen på förändring. Vi får se vad som händer. Kika gärna på tidigare inlägg om att tapetsera möbler som Micaela har gjort: http://2kreativa.se/2017/02/10/tapetserad-byra/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *