Konsten att måla -del 3

Idag handlar mitt inlägg i konstens tecken om fokus och att överdriva. I tidigare inlägg har jag skrivit att ett bra sätt att lära sig är genom att träna på att måla eller rita av ett specifikt motiv innan man ger sig på den slutgiltiga teckningen eller tavlan. När du tycker att du behärskar att måla av en blomma till exempel så är det dags att göra den till din egna. För att illustra hur du kan göra ett motiv till ditt eget har jag använt mig av min tavla ”beige lady” som ingår i min ladyserie. Jag valde att göra ett gäng tavlor med ladys iklädda olika hattar. Jag studerade hattar och tränade på att måla av dem innan jag satte igång med serien. Den hatt jag har i den här tavlan var liten och nätt med små söta band. Jag valde att göra den till min egen genom att överdriva banden som är överdimensionerade. De har samma former som orginalhatten på fotot jag studerade, men tavlan får ett helt annat liv genom att överdriva. Om ni tittar på ladyns ögonfransar ser ni att även de är överdrivet långa. Jag valde att överdriva någon detalj i varje hatt i serien. Dessutom fick alla ögonfransar bli mycket längre än vad naturliga ögonfransar är, just för att få lite fokus även på ögonen. Det var väldigt roligt att måla dem.

Att överdriva är något om är spännande och roligt! Testa detta själv, bestäm dig för ett motiv, träna och överdriv sedan en detalj i tavlan sedan. I en blomma kanske du väljer att överdriva bladen eller taggarna eller någonting annat- du kanske väljer att miniminera andra detaljer. Prova dig fram och uppnå på det sättet personliga resultat!

Trevlig överdriven pysselkväll 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *