Konsten att måla -del 4

Jag använder mig återigen av ladyserien som exempel. För att få lite lugn i en tavla är ett tips att dämpa färgerna både i nyanser och i styrka. När du har skissat upp ett motiv, kanske överdrivit en detalj eller två för att få personlig tolkning av ett motiv (se tidigare inlägg om konsten att måla), så kan ett sätt att få tydligt fokus i en tavla vara att måla och arbeta i gråskala. Utöver gråskalan- dvs. vit till svart och allt där emellan kan du även bestämma dig för att använda en färg utöver det. I mitt exempel idag har jag valt att använda grön till hatten som jag vill ska hamna i fokus. Jag valde även att färgsätta ögonen med grön. Det gjorde jag för att kvinnan inte helt skulle försvinna. Jag valde att använda grön även i ögonen för att det inte skulle ta fokus från hatten som jag ändå villa ha synlig i tavlan. Det skapar fin harmoni att jobba med en färg i en gråskalig tavla. I mina exempel grön lady och i beige lady kan ni se att jag använt mig av en färg men med olika nyanser. I den beigea ladyn lade jag även försiktigt till lite gul i örhänget för att liva upp den annars ganska neutrala beigea färgen. Den gula detaljen kompletterar den övriga tavlan.

Dagens målarskola alltså, jobba i gråskala. För att få fokus på en eller flera detaljer så lägg till en färg och använd dig av alla dess nyanser för att skapa liv.

Trevlig färgdag!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *