Pyssel med LP-skivor

LPskivor kan användas till mycket.

Idag bestämde jag mig för att göra några skålar. Till det behövs: valfritt antal LP-skivor. En LP-skiva blir en skål. En ugn som är igång 150 grader. En plåt och bakplåtspapper. någonting att forma skålarna med i porslin eller liknande. Någonting att trycka till över själva formen och den mjuka LPskivan.

Såhär gör du.

  1. Lägg LP-skivan på en plåt täckt av bakplåtspapper.
  2. Sätt in i ugnen, 150 grader. Baka nån minut, den blir mjuk snabbt. Har du inne den för länge börjar LP-skivan koka vilket ger ytan en raspig yta: Den blir dessutom lättare att bryta sönder när den svalnat.
  3. Ta ut den ur ugnen och flytta över till ett föremål du ska forma efter, tex. en skål i glas eller porslin, en mortel eller liknande som du lagt upp och ner.
  4. Lp-skivan ligger över föremålet som ett lock och formar sig långsamt efter det.
  5. 5 Tryck över ett något större föremål till exempel en större skål. en kastrull. Det gör du för att LP-skivan inte ska stanna i formningen och för att du då kan kontrollera kanterna av din LP-skål.
  6. Låt svalna någon minut innan du flyttar bort den nya skålen.
  7. Börja om från börja med en ny LP-skiva om du vill ha fler.

Lp-skålar går att göra på flera olika sätt. Du kan redan på plåten ställa en skål eller mugg eller något annat som tål värme. Du kan lägga en LP-skiva på föremålet och låta LP-skivan “rinna” över föremålet. Nackdelen med det är att du inte på samma sätt kan kontrollera “rinningen” så att den blir helt längst med skålen eller lika hela vägen runt.

Du kan också välja att ha en skål rättvänd och lägga i en mjuk LP-skiva i denna när du tar ut den. Fantasin är din enda begrensning.

Jag använder mina charmiga skålar som en pressent att ge bort vid en middagsbjudning. Då gärna fyllda av något. Hemma använder jag dem som godisskålar, fruktskålar, pennburkar eller som krukor.

Ha en trevlig LP-dag

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *