Smördegsstock med sylt och mandelmassa

Det har blivit en del bakning för mig på sistone, det är kul. Igår improviserade jag ihop ett bakverk som var smördeg fylld med krikonsylt och mandelmassa.

Detta behövs:

Smördeg, jag använde Icas färdiga 250g smördeg.

Ca 1-1,5 dl sylt.

Ca 250g mandelmassa.

Florsocker.

1 ägg.

Såhär gjorde jag:

Sätt ugnen på 200grader.

Knäck ägget i en skål och vispa upp det.

Kavla ut/rulla ut om den är färdigkavlad smördeg på ett bakplåtspapper på en plåt.

Bre ut sylt på mittenpartiet av smördegen, jag använde krikonsylt men du ka använda annan sylt också. Dock så är det bra att ha en sylt med lite syrlighet i så det inte blir för sött, eller att man ev har i lite lime för att få upp syrlighet.

Spara en tredjedel av degen utan sylt på varje sida så man kan vika igen och stänga den.

Riv över mandelmassa på sylten tills du blir nöjd med mängden, för mig gick det åt ca 250g.

Stäng igen den och vänd den sedan försiktigt upp och ner så att skarven blir på undersidan. Pensla den sedan med det uppvisade ägget.

Grädda i mitten av ugnen i 20 min.

Lyft av bakplåtspapperet och ”stocken” från plåten och låt den svalna på bara papperet så att den inte blir bränd på undersidan. När den svalnat lite, strö över florsocker.

Nu är det bara att fika.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *